Pyszności z jadłonomi

Kocham gotować, nie ukrywam jednak, że nie jestem kucharką i niekiedy zwyczajnie brakuje mi inspiracji na ciekawe, smaczne danie. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy Blogerzy odgrywają ważną rolę społeczną i są wszechobecni – nie brakuje ich także w kuchni. Często pytacie mnie jakie Blogi polecam? Otóż mam ich kilka. Dziś zapraszam Was w egzotyczną podróż kulinarną wraz z autorką Bloga „Jadłonomia”. Marta wierzy, że warto jeść mniej mięsa, dlatego w jej przepisach znajdziecie przede wszystkim kuchnię roślinną, w dużej mierze inspirowaną egzotycznymi podróżami. Dania są fantastyczne, za każdym razem wychodzą rewelacyjnie! Poniżej jesienne propozycje, więcej znajdziecie na: www.jadlonomia.com
Chili sin carne z dynią
Eksplozja smaku wynikająca z ogromnej ilości przypraw, tak naprawdę to one tworzą to danie. Gorąco zachęcam do przetestowania tej pozycji jeśli tylko w Twojej diecie dozwolona jest dynia, papryka oraz fasola i pomidory.
Składniki na 5 – 6 porcji:
1 cebula
1 kg dyni piżmowej / 1/2 dyni
olej
1 1/2 łyżeczka kuminu
1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/4 łyżeczki cynamonu
duża szczypta chili
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych
1 1/2 szklanki bulionu lub wody
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
2 – 4 łyżki mocnej, zaparzonej kawy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 – 3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu klonowego
sól
1 – 2 kostki gorzkiej czekolady
1 – 2 łyżki soku z limonki
do podania: limonka, jogurt roślinny, świeża kolendra i ulubiony ryż
Przygotowanie:
1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w 1 cm kostkę.
2 Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dodać dynię oraz cebulę i smażyć przez 5 – 6 minut do momentu, aż dynia lekko zmięknie. Następnie dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i smażyć ostatnią minutę.
3 Dodać fasolę, wymieszać i dodać wszystkie wszystkie pozostałe składniki oprócz czekolady i soku z limonki. Garnek przykryć i gotować na niedużym ogniu przez 15 – 25 minut.
4 Po upływie tego czasu dodać czekoladę oraz sok z limonki i gotować ostatnią minutę. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej czekolady lub limonki, oraz doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem, świeżą kolendrą, dodatkowymi kawałkami limonki i opcjonalnie z roślinnym jogurtem albo awokado. Jeszcze lepiej smakuje następnego dnia.
Porady:
- To jedno z najlepszych dań do mrożenia. Po rozmrożeniu smakuje jeszcze lepiej.
- Dynię można zastąpić batatami lub marchewką.
- W przypadku alergii orzechy można zastąpić pestkami lub pominąć.
- Syrop klonowy można zastąpić szczyptą brązowego cukru albo innym dowolnym słodzikiem.
- Ryż do chili sin carne też możecie podkręcić – ugotujcie go z laską cynamonu, suszonym grzybkiem albo suszonym chili.